Presse

Presse

Pressemeddelelse:

Historien om Rawan - En drøm og et potentiale der spildes

Rawan er færdig med sin HF til sommer og spås en flot eksamen fra det private gymnasium NGG i Hørsholm. Drømmen om sygeplejerskeuddannelsen knuses nu med beskeden om, at den 18-årige pige sendes i udrejsecenteret Kærshovedgård til en uvis fremtid.

Ingen vil være i tvivl om, at Rawan er assimileret. Hendes lærere på gymnasiet beskriver hende som videbegærlig, social og med et stort potentiale. Hendes klassekammerater beskriver hende som omsorgsfuld og lidt af ”en hønemor”.

”Det ligger til mig at tage mig af andre. Jeg tror, det er min opvækst og alt det jeg har været igennem. Det er vigtigt for mig, at min familie og venner har det godt. Først herefter kan det handle om mig” fortæller den unge studerende, som er flyttet i egen lejlighed i Nordsjælland samtidig med, at hun passer sin skole.

Rawans liv minder ikke om hendes danske venners. Hun er født i Syrien og boede her med far, mor og to søskende til hun var 8 år. Faderen var ejendomsmægler og for både Bashar al-Assad styret og oppositionen en vigtig brik i overvågning af beboere i de ejendomme, han bestyrede. En dagligdag præget af frygt, pres og trusler drev familien til illegal flugt. Først til Egypten, via båd til Italien og senere til Danmark, hvor familien fik opholdstilladelse. Den lange og traumatiserende rejse splittede familien, som heldigvis er samlet i dag.

Rawan har oplevet mere end de fleste og mange minder er gemt langt væk. De er for hårde at konfrontere for den unge pige. I stedet vil hun hellere fokusere på fremtiden. En bedre fremtid, hvor hun frit kan vælge den uddannelse hun drømmer om, frit kan arbejde og gøre en forskel.

Dagligdag og drømme er nu brat erstattet med frygt. Igen. Familien skal atter adskilles, da Rawan og hendes forældre ikke har fået forlænget deres opholdstilladelse. Hendes bror er i den værnepligtige alder og kan derfor beholde sin opholdstilladelse. Han får dermed mulighed for at færdiggøre sin uddannelse. Rawan fratages denne mulighed, kun få måneder inden hun er færdig med sin HF-uddannelse. Et ophold på det kontroversielle udrejsecenter Kærshovedgård fratager nemlig Rawan al ret til at studere. Til at leve frit og uden frygt for fremtiden.

I strid med stort set alle andre EU-lande, har danske myndigheder erklæret dele af Syrien for sikre, men fordi Danmark ikke har aftale med Assad-regimet om hjemsendelser, kan syrer ikke hjemsendes. De fratages deres hverdag med flere års ophold i udrejsecentre. Ophold som er dokumenteret som traumatiserende for de beboere, som har levet retskafne og velfungerende liv i det danske samfund.

Kan dommen over Rawan omstødes? Det kan den godt ifølge Rawans advokat. Blandet andet hvis hendes tilværelse og liv kommer i fare ved hjemkomsten til Syrien. Enhver kritik af styret anses som fjendsk og med konsekvenser til følge. Rawan har deltaget i demonstrationer mod styret her i Danmark. Hendes ansigt og navn er tilgængeligt og dermed frygter hun for sit liv, hvis hun sendes tilbage til diktaturet.

Udover frygten for eget liv undrer Rawan sig over afgørelsen. ”Jeg har med domfældelsen nærmest følt, at mine ressourcer og kamp for at lykkes i det danske samfund, blev brugt til at vurdere, at så kan jeg nok klare mig alle vegne. Ikke til at vurdere, at jeg kan gøre gavn i Danmark” konkluderer Rawan, der nu har ganske få uger til at få pakket sit liv ned, sige farvel til venner og dagligdagen på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. ”Jeg kan ikke en gang græde. Jeg er helt tom indeni. Måske jeg er i chok i virkeligheden”.

På gymnasiet håber både klassekammerater og lærere, at dommen kan omstødes og at Rawan kan få muligheden for at gøre sin uddannelse færdig og en dag blive én af de mange omsorgsfulde sygeplejersker, som Danmark så desperat mangler.