Hvad kan din STX bruges til

Hvad kan du bruge din STX til

Stx giver adgang til at søge optagelse på en videregående uddannelse. Du skal være opmærksom på, at de fag og niveauer, du vælger, kan få indflydelse på, hvilke uddannelser du direkte kan optages på.

Se dine muligheder i Adgangskortet.

Gymnasial supplering

Hvis du ikke har haft de fag på stx, som kræves på den uddannelse, du gerne vil optages på, har du mulighed for at kvalificere dig via gymnasial supplering.

Læs mere i artiklen om gymnasial supplering.

Nedjustering af gennemsnit

Du skal dog være opmærksom på, at supplering kan trække gennemsnittet fra din gymnasiale eksamen ned. 

Læs mere i artiklen om nedjustering af gennemsnit.

Nedenfor kan møde to af vores "gamle NGG´ere" som har brugt deres STX til at forme helt forskellige karrierere.....

Mød Mads

Jeg blev student i 2017 med en sproglig eksamen (Eng A).

Efter NGG gik jeg all in på min egen lille produktions- og marketingvirksomhed, hvor jeg producerede content til virksomheder, og hjalp dem med marketing på sociale medier.

Om vinteren tog jeg med NGG’s skilinje og uddannede mig til BSI1 og BSI2 og i vinteren 2019-2020 tog jeg en sæson som skiinstruktør i Livigno.

Efter min hjemkomst blev jeg ansat som Content Manager hos DRIVR, hvor jeg var leder for et marketingshold på 5 kollegaer i afdelingen. Mens jeg arbejdede ved DRIVR var jeg freelance hos AiaSound Festival, hvor jeg i dag. Her arbejder jeg som contentproducer, grafiker og projektleder. En festival med 25.000 mennesker er et krævende job, men også et job jeg er glad for, da jeg næsten har været med fra dag 1.

Mød Andreas

Jeg har hele livet gået på NGG og sluttede min tid som elev på skolen da jeg blev student i 2013. Jeg læste STX i gymnasiet og havde studieretningen med Engelsk A og Matematik A samt Idræt B og Samfundsfag B (den har nok et fancy navn i dag).

Efter gymnasietiden arbejde jeg fuldtid på skolen i 1,5 år som lærervikar og træner på Fitnesslinjen på SportsCollege. Sideløbende med dette supplerede jeg Fysik B som onlinekursus og Kemi 0-B på henholdsvis aftenskole og sommerferiekursus. Da fagene var på plads, kunne jeg søge ind på medicin på Københavns Universitet, hvor jeg begyndte i 2015 og blev færdig som læge i januar 2021. 

Mens jeg læste min bachelor på medicinstudiet arbejdede jeg fortsat deltid på NGG både på SportsCollege og som ansvarlig for diverse sociale medier - primært i grundskolen. 

Da jeg tog hul på min kandidatuddannelse stoppede jeg arbejdet på NGG og fik i stedet et mere studierelevant job i en lægepraksis i Rungsted, hvor jeg arbejdede indtil jeg blev færdig som læge. Jeg skulle på mit sidste år af studiet have været i Tanzania på klinisk ophold, men da coronavirus pludselig kom på tværs, blev dette aflyst. I stedet fik jeg job som lægevikar på Herlev Hospital i deres lægevagt for COVID-suspekte patienter. Her arbejdede jeg helt fra pandemiens begyndelse i foråret 2020 med at tilse og vurdere patienter indtil jeg blev færdiguddannet som læge.

Som færdiguddannet læge skal man i KBU (Klinisk BasisUddannelse) - det som før i tiden hed turnus. Jeg trak et mindre godt nummer og endte derfor 6 måneder på Akutafdelingen i Slagelse og efterfølgende 6 måneder i almen praksis i Ringsted. Det har været det mest udfordrende og lærerige år i mit liv, men jeg ville aldrig have været det foruden i min karriere.  Da jeg havde færdiggjort min KBU trængte jeg til lidt forandring og nye udfordringer, så da jeg blev tilbudt et job i Rjukan, Norge takkede jeg ja til det. FUN FACT: Rjukan er den by som ligger for foden af Gaustablikk hvor 1.g hvert år tager på ski, så jeg havde faktisk været i byen for næsten 10 år siden. 

Jeg havde min første dag på NGG i sommeren år 2000 og tog først rigtig afsked i år 2020. Min tid på skolen har været fantastisk og jeg har haft nogle af mine bedste øjeblikke der - både som elev og som ansat. For mig vægtede nærheden og fagligheden højt, og jeg har altid følt at jeg blev set og hørt. Så kunne jeg godt leve med at bygningerne ikke var så nye og at indretningen var lidt gammeldags. NGG er ikke som alle de andre gymnasier, og det er det, der gør NGG unik.