NGGs historie

NGGs historie

Det hele begyndte en augustmorgen i 1983 i en villa på Gutfeltsvej i Hørsholm. Efter mange års planlægning fik cand.scient. Jan Thranes livsværk endelig luft under vingerne: Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG), der skulle blive én af Danmarks største privatskole, var blevet grundlagt på et fundament af pionerånd og fællesskab.

Tusindvis af nordsjællandske elever og studenter har siden taget deres afsæt fra dette fundament til tonerne af De Smukke Unge Mennesker, når skolen har fejret sine elever ved de traditionsrige translokationer hvert år.

Med Nordsjællands Grundskole og Gymnasium blev Jan Thranes mange verdenshjørner samlet til et livsværk under logoet med de to svaner. For Jan Thrane symboliserede det enheden mellem grundskolen og gymnasiet, der skulle gøre unge mennesker livsduelige og flyvefærdige.

 

Villaen på Gutfeltsvej blev hurtigt for lille, og allerede i 1984 flyttede NGG til Cirkelhuset, hvor Jan Thrane placerede sig solidt i centrum for privatskolen. Året efter blev skolen udvidet med gymnasiet og senere blev HF også en del af skolens gymnasium.

I 1990’erne fortsatte Jan Thrane med at søsætte projekter, der var forud for sin tid. I 1992 oprettede Jan Thrane skolens første computerklasser, der gjorde eleverne fortrolige med den nye teknologi.

Få år efter startede Jan Thrane forskolen ”Ællingen”, der som en faglig børnehave skulle gøre eleverne skoleklar.

I løbet af årtiet oprettede Jan Thrane også en dansk skole nær Wimbledon ved London, der skulle give børn i den britiske hovedstad mulighed for at få samme kvalitetsuddannelse som på NGG. Erfaringerne brugte Jan Thrane til at grundlægge NGGs internationale afdeling, der i dag er blevet til North Zealand International School (NIS), som stadig hører under NGG.

I dag huser NGG 1.300 elever og 180 lærere og tilbyder en helhedsuddannelse for børn og unge fra 3-19 år. Sportsinteresserede elever kan kombinere deres uddannelse med SportsCollege og musikinteresserede med MusicAcademy.

Skolen ledes i dag af Jan Thranes søn rektor Thomas Thrane.

1979 - Den spirende ide
I 1979 skriver Jan Thrane en kronik i Ugebladet Hørsholm, hvor han gør rede for sine ideer til en selvejende grundskole og gymnasium i området. Denne kronik starter hele projektet.
1983 - NGG er en realitet
Efter flere års kamp bliver NGG Grundskolen en realitet og skolens erklærede fødselsdag bliver 1. oktober.
1983 - NGG får første adresse
Nemlig på Gutfeldtsvej i Hørsholm. Skolen starter med 136 elever fordelt fra børnehaveklasse til og med 10. klasse. De 11 klasser, der bliver oprettet, har vidt forskellige elevantal. Pladsen er trang, men pionérånden er ikke til at tage fejl af.
1983 - Kampen om et gymnasium
Jan Trane drømmer fra starten af om en helhedsskole; fra miniforskole til og med gymnasium. Det skal vise sig, at være blive en svær kamp, at få lov til at drive et gymnasium i området, som dog lykkes i 1985.
1983 - De to svaner bliver til
Den nye skole skal selvfølgelig have et logo. Inspirationen til logoet er svanerne i såvel Nivåbugten som i Karlebos byvåben.
1984 - NGG har vokseværk
Elevtallet vokser i 1984 til 550 elever og det samme gør lærerstaben fra 10 til 28, så der er behov for udvidelser. Huset på Gutfeldtsvej er ikke længere stort nok.
1985 - NGG får en gymnasieafdeling
Med 116 ansøgere kan NGG endelig åbne sin gymnasieafdeling i foråret 1985 og i juni 1988 udklækker NGG sine første studenter. Studenterdimissionerne har altid været en særlig fejring på NGG. I dag sætter rektor Thomas Thrane hue på sine studenter, som hans far gjorde det i sin tid.
1992 - Computerklassen
NGG og Jan Thrane fortsætter sin pionérfærd og opretter, som den første skole i Danmark, en "computerklasse". Det bliver nye klasser fra 8. årgang til og med gymnasiet i samarbejde med Apple.
1996 - NGG bliver international
Åbningen af NGGs internationale afdeling: North Zealand International School bliver fejret med manér, idet man har fået Susse Wold til at komme og læse H.C.Andersens "Den grimme ælling" op på engelsk. Afdelingen huser i dag 350 elever fra 48 forskellige lande.
1997 - Ællingen ser dagens lys
Helhedsskolen NGG får sin miniforskole kaldet Ællingen i 1997. NGG ønskede, at forberede børnene til skolegangen gennem leg og afdelingen arbejder den dag i dag ud fra samme fundament.
NGG i dag
I dag kan NGG kalde sig Danmarks største privatskole med næsten 1.300 elever og 180 lærere fordelt på 4 afdelinger. Vi er en helhedsskole med børn og unge fra 3 til 19 år. Rektor er Thomas Thrane - søn af grundlæggeren Jan Thrane.

”Det er summen af traditioner, der skaber historien og mindet. De var og er baseret på sunde og klassiske værdier med masser af rummelighed i en fast ramme. Huepåsættelse af rektor er symbolsk for helhedsskolen. Som 3.G’er hylder hele skolen dig – og du går igennem et espalier af flag fra de mindste elever i grundskolen. Dem, der starter skolelivet og kan se op til dem, der afslutter det. Det er sigende, at til både vores 15 års og senere 25 års klasse-reunion var vi stort set fuldtallige – og de fleste af os holder fortsat tæt kontakt.”

Thomas Bech Hansen, student fra NGG 1994