Global politik og økonomi

Global politik og økonomi

Global politik og økonomi – Matematik A og Samfundsfag A

Den senmoderne virkelighed, som vi er en del af i dag, har gjort verden kompleks og international. Det nationale og det lokale er i dag en sammenvævet del af det globale. Derfor har vi på NGG selvfølgelig en studieretning, der favner det.

Samfundsfag er på nogle punkter et humanistisk fag og på andre punkter et naturvidenskabeligt fag. Det sidste ser du især, når der arbejdes med økonomi, økonomiske modeller og beregninger, og du ser det i arbejdet med statistik i alle de samfundsfaglige forløb. Vi bruger matematik for at belyse sammenhænge, tendenser og statistiske sandsynlighed. Og vi bruger samfundsfaglige og aktuelle eksempler i matematikundervisningen.

I samfundsfag opnår du en dybere forstå­else af samfundsforhold i Danmark, EU og på det globale niveau. Der arbejdes med fire samfundsfaglige områder: Inden for sociologi ser vi på den menneskelige adfærd i f.eks. vores senmoderne samfund. Hvad betyder f.eks.  globaliseringen for vores måde at være sammen på og på integrationen? Inden for po­litik lærer du om udviklingen i de politiske ideologier og tager temperaturen på demokratiet i Danmark. Her diskuteres også kon­sekvenserne af f.eks. corona-restriktioner og meget andet. I økonomi ligger fokus på din forståelse af den økonomiske politik og de konsekven­ser, den har for velfærdsstaten. International politik handler om FN-systemet og EU-systemet, globalisering samt aktuelle krige og konflikter.

I matematik handler det om at arbejde med den helt særlige tænkemåde og det sprog, som kendetegner faget. Matematik er ikke kun et ”redskabsfag” for samfundsfag. Det har sine helt egne discipliner og egen teori. Træning af matematik færdighed fylder også meget – og her får du stor hjælp af moderne IT-værktøjer som Maple og også træningsprogrammet Abacus.

Se hvilke uddannelser denne studieretning giver adgang til – tilføj selv valgfagene.

Aktiviteter udenfor klasseværelset

Vi har i de sidste år ofte haft undervisning uden for klasserummet, f.eks:

Studietur til New York med besøg i FN-hovedkvarteret, besøg på byens herberger for fattige, overværet retssager i dommervagten og meget andet udover de kendte turist-sights; her ses det flerfaglige samarbejde mellem samfundsfag og engelsk.

Turen går også nogle år til Singapore, som tidligere var en del af det engelske koloni-rige.

NGG har igennem mange år haft et samarbejde med Demokrati i Europa Oplysningsforbund (DEO), der arrangerer temadage og møder.

Alle skolens samfundsfaglige elever har haft en skoledag med rollespil om EU, arrangeret af Folketingets EU-oplysning.

For de særligt matematik interesserede er der en traditionsrig landskonkurrence i matematik. NGG deltager hvert år med et hold af interesserede. Der er et indledende heat, der foregår på NGG og de efterfølgende heats foregår rundt om i Danmark. De allerbedste kommer med til den verdensomspændende matematikolympiade.

Kortere studieture til Bruxelles med besøg i EuropaParlamentet og EU-kommissionen, møde med parlamentarikere, Rollespil i Parlamentarium.

Fun-facts (O:=

Går du på denne studieretning kan du selv definere, om du er samfundsfaglig student pga Samfundsfag A eller naturvidenskabelig student pga Matematik A.

Global politik og økonomi er en af de studieretninger, hvor du ikke behøver at have Engelsk på A-niveau eller andre fremmedsprog på A-niveau. Men du kan vælge det som valgfag.

Der er selvfølgelig en skriftlig eksamen i 3g i matematik – og det er den samme eksamen som de naturvidenskabelige studieretninger skal til. Der er også skriftlig eksamen i samfundsfag – og det er den længste skriftlige eksamen på STX.

De fleste 3g-elever på denne studieretning vælger at skrive Studieretningsprojektet (SRP) i samfundsfag sammen med et andet fag. Du behøver altså ikke at skrive i matematik.

Sociale medier fylder meget i din hverdag – men SoMe er også en del af det faglige i denne studieretning.