Science

Science

Science – Matematik A, Fysik B og Kemi B

Den klassiske fysikerlinje hedder på NGG Science-linjen. De fag, der tegner studieretningen, er Matematik i tre år, de de to selvstændige fag fysik og kemi, som har du i to år. Det er muligt, at du løfter fysik og eller kemi til A-niveau.

Der er en god logik i at kalde fysik og kemi for eksperimentelle fag. Her laves mange eksperimenter og observationer, og sammenkædet med matematikkens modeller, får du et godt grundlag for at få i indblik fysikkens og kemiens mange landvindinger og fortsatte gåder. Ofte tager undervisningen udgangspunkt i et eksperiment og derudfra undersøges de faglige sammenhænge.

Fysik, kemi og matematik vil arbejde sammen om modeller for konkrete fysiske og kemiske systemer med vægt på forudsætninger og pålidelighed.

I fysik lærer du om vores omgivelser i verdensrummet og emner som energi, bølger, elektronik kvantefysik og mekanik. Hele tiden med ud fra den nyeste forskning.

I kemi handler det om, hvordan stoffer er opbygget, hvordan de fremstilles og hvordan de reagerer. Hver lille ting i vores hverdag er kemi lige fra medicin og kosmetik til madsminke og tilsætningsstoffer.

Sciencefagene har en meget lang historie og de har sat mange aftryk i historien – lige fra konstruktionen af broer og akvædukter i oldtidens Rom til konstruktionen af atombomben i 1945.

De naturvidenskabelige fag spiller selvfølgelig også en markant rolle i de nutidige udfordringer med den grønne omstilling, klimakrisen samt den rivende udvikling i sundhedsteknologien.

Se hvilke uddannelser denne studieretning giver adgang til – tilføj selv valgfagene.

Aktiviteter uden for klasselokalet

NGG´s talentkoordinator opfordrer og motiverer hvert år interesserede elever til at arbejde med spændende naturvidenskabelige projekter og melde sig til de mange science-konkurrencer. Mange NGG-elever kommer i finalerne, og gennem årene har flere vundet med spændende projekter.

Hvert år kan NGG-elever melde sig til Science-camps på ”Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter” på Sorø Akademi. De gør i efterårsferien og møder her science-interesserede fra andre gymnasier.

Der findes en landsdækkende og årlig konkurrence i at Danmarksmester i matematik. Den hedder Georg Mohr konkurrencen. Og den deltager NGG-elever selvfølgelig i.

Du kan bruge din science-interesse til at blive science-mentor. Efter et kort kursus i at undervise i naturvidenskab, kan gymnasieelever på NGG melde sig til at være lærere for interesserede 11-12-årige elever. Gruppen af gymnasielever udstyres med en stor kasse med science udstyr – lige klar til at lave eksperimenter. De tager imod de mindre elever nogle eftermiddage i fysiklokalet iført hvide kitler og beskyttelsesbriller. 

NGG er næsten nabo til DTU (Danmarks Tekniske Universitet), og det er derfor nærliggende at tage dertil for at lære fysik og kemi på en ny måde. DTU har avancerede laboratorier og de dygtigste lærere og studerende, der alle står klar til at lære os science og tilføre den daglige undervisning nye perspektiver.

Hvert år afsluttes kemi-undervisningen med, at de faglige kundskaber anvendes til at brygge øl. Der brygges forskellige typer af øl, det tappes på flasker, og der afsluttes med en ølsmagning for studieretningens elever, kammeraterne fra de andre klasser samt lærerne i én af vores smukke haver...

Fun-facts (O:=

Denne studieretning er den i Danmark, der giver adgang til flest videregående uddannelser. Men om disse uddannelser har din interesse, eller om du har eksamensgennemsnittet til at komme ind på uddannelsen, er en anden sag.

”Blækregning” hed det i gamle dag, når man skulle aflevere et større opgavesæt i matematik. Det eksisterer stadig, men nu bruger vi selvfølgelig IT-værktøjer, gruppearbejde, processkrivning. Man kan komme til morgenmad i studiecafeen hver torsdag for sammen med klassekammerater at færdiggøre ”Blækregningen”. En matematiklærer står klar til at hjælpe.